Logo verbruiksoverzicht blauw

ESG wetgeving:

Avatar foto

Bram van der Schaft

De Environmental, social and governance wetgeving (ESG-wetgeveing is recent aangescherpt met de invoering van de corporate sustainability reporting directive (CSRD). Deze richtlijn is o.a. bedoeld om bedrijven aan te sporen en te verplichten transparanter te rapporteren over prestaties in duurzaamheid en maakt deel uit van de Europese Green Deal.

Wat houdt de CSRD in?
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) zal de eerdere Non-Financial Reporting Directive (NFRD) vervangen en introduceert strengere eisen voor duurzaamheidsrapportage. Onder deze richtlijn moeten bedrijven uitgebreidere informatie verstrekken over hun impact op het milieu, sociale thema’s en governance (ESG), net als de risico’s en kansen die voort zullen vloeien uit duurzaamheidskwesties.

De rapportage moet plaatsvinden volgens de European Sustainability Reporting Standards (ESRS), die een gestandaardiseerd kader bieden om consistentie en vergelijkbaarheid te waarborgen. Een kernprincipe van de CSRD is dubbele materialiteit, wat betekent dat bedrijven rapporteren over:

  1. Hoe duurzaamheidsthema’s hun activiteiten beïnvloeden.
  2. Hoe hun activiteiten de samenleving en het milieu beïnvloeden.

Deze aanpak stimuleert bedrijven om een bredere en transparantere visie te bieden op hun rol in duurzaamheid en hun langetermijneffecten op de wereld. De CSRD zal ook de groep bedrijven uitbreiden die aan deze rapportageverplichting moeten voldoen, waaronder kleinere beursgenoteerde ondernemingen.

Voor wie geldt de CSRD en is het van toepassing voor uw onderneming?

De richtlijn zal gefaseerd worden uitgevoerd.

  • 2024: Grote bedrijven die al onder de NFRD vallen, moeten rapporteren over boekingsjaar 2024.
  • 2025: Andere grote bedrijven (met meer dan 250 werknemers, €50 miljoen omzet of meer, of €25 miljoen op de balans) volgen.
  • 2026: Beursgenoteerde mkb-bedrijven worden verplicht te rapporteren.
  • 2028: Grote niet-Europese bedrijven met substantiële EU-activiteiten vallen onder de richtlijn​

Wat betekent dit voor uw bedrijf?
Bedrijven moeten een gestructureerde benadering ontwikkelen om gegevens over milieu, sociale aspecten en goed bestuur (ESG) te verzamelen en te rapporteren. Dit houdt in dat ze hun impact goed in kaart brengen, de kwaliteit en nauwkeurigheid van gegevens verbeteren en duurzaamheidsrapportages opstellen die voldoen aan de Europese richtlijnen.

Voor kleinere ondernemingen is het verstandig om alvast inzicht te krijgen in hun duurzaamheidsprestaties. Dit kan niet alleen helpen om te anticiperen op toekomstige verplichtingen, maar ook om te voldoen aan de strengere duurzaamheids verwachtingen van klanten en partners. Het vroegtijdig implementeren van processen kan bovendien bijdragen aan een concurrentievoordeel in de waardeketen.

Geplaatst door
Bram van der Schaft
b.vdschaft@verbruiksoverzicht.nl

Ontvang gratis brochure

Recommended

Ben jij het zat om geen overzicht te hebben in jouw verbruik?

Laten we dan kennismaken
  • 15 minuten kennismaken
  • Meer inzicht in jouw situatie
  • Volledig vrijblijvend
Kantoortijden
09:00 – 17:00 uur,
maandag t/m vrijdag
Kantoor Noord
Guyotplein 5-1
9712 NX Groningen
Kantoor Zuid
Konijnenberg 163
4825 BC Breda
Copyright 2024 © Verbruiksoverzicht | Webdesign: Jak Design | Privacyverklaring | Sitemap
| Algemene voorwaarden